sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Spontaaniudesta

Sponteenius on yleensä taidon mitta. Mitä taitavampi ihminen on tekemisissään ja tekemistensä suunnittelussa, sitö helpompaa ja mielekkäänpää hänen on toimia suoralta kädeltä niin kuin tuntuu hänestä luontevalta juuri silloin. Esim. kokeile miettiä hyvin, millainen olisi sosiaalinen linjauksei "Elä ja anna toisten elää!" -ohjeen mukaan ja toimi sitten niin, vikkelästikin.
Tunteet asettavat tavoitteita: jotkut asiat ihan vain olisivat kivoja. Toisaalta reagoimme tuntein siihen, miten hyvin tai huonosti asiat ovat. Silloinkin tunteet asettavat tavoitteita. Tunteiden tehtävä on motivoida käytännön toimintaa mielekkäiden tavoitteiden mukaisesti. Taitava saavuttaa tavoitteitaan helpommin ja paremmin, paljon vikkelämminkin. Siksi hän on jatkuvasti enemmän positiivisten tunteiden kanssa tekemisissä, vaikkakin kenties vähemmän tyytyväinen valmiiksi annettuihin yleensä noin keskitasoa oleviin asioihin kuin tyhmät.
(Taitavalla on usein pienempi ravinnontarve, koska asiat sujuvat häneltä keveästi ja vikkelään, isommitta epäonnistumisitta. Siksi hän ei kaipaa ruokaa ja vararavintoa kehoonsa niin paljon kuin huonompia ratkaisuja käyttävä. Siksi hänen ruokamielitekonsa voivat olla pienemmän kuin epäviisaan ja hän jäädä normaalipainoiseksi, vaikka on taipuvainen spontaanouteen vähän kaikenlaisessa.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti